Hoe zou het zijn om op de maan te zwemmen?

Wat als er een meer op de maan was? Hoe zou het zijn om erin te zwemmen? Zouden we dan een koepel nodig hebben om in de atmosfeer te kunnen zwemmen?

Dat zou zo cool zijn.

Ik denk in feite, dat het een uitstekende reden zou zijn om naar de maan te gaan in de eerste plaats. Alvast toch een betere reden dan dat President Kennedy indertijd gaf.

Drijven in het water, zou hetzelfde aanvoelen als op de aarde, aangezien dit afhangt met de dichtheid van je lichaam in vergelijking met het water, niet met de zwaartekracht.

Zwemmen onder het water zou ook gelijkaardig aanvoelen. De inertie van het water is de belangrijkste bron van tegenstand in het water en inertie is een eigenschap van materie, onafhankelijk van zwaartekracht. De topsnelheid van een duiker zou hetzelfde zijn op de maan als hier – ongeveer 2 meter per seconde ( 7,6 km. / uur).

Al het andere zou verschillend en enorm toffer zijn. De golven zouden groter zijn, de splash gevechten intenser en zwemmers zouden uit het water kunnen springen als dolfijnen.

Om de hoogte van de sprong uit het water te berekenen, moet je rekening houden met enkele variabelen. Maar het komt erop neer dat de gemiddelde zwemmer waarschijnlijk 1 meter uit het water kan springen en Michael Phelps kan er mogelijks 2 of 3

Het wordt interessanter wanneer we vinnen toevoegen.

Zwemmers met vinnen gaan significant vlugger dan gewone zwemmers.

Wedstrijdzwemmers kunnen 3,2 m/s met een monovin ( 11,52 km./u), wat vlug genoeg is om enkele indrukwekkende jumps te maken – zelfs op aarde. Records met zwemvinnen doen vermoeden dat men op de maan mogelijks jumps kan maken van 4 tot 5 meter. Met andere woorden, op de maan kan je dus een omgekeerde duik maken.

Nog beter, volgens een studie in 2012 met de titel: Humans Running in Place on Water at Simulated Reduced Gravity, wordt er geconcludeerd, terwijl mensen niet kunnen lopen op het oppervlakte van het water op de Aarde, kunnen ze dit mogelijks wel op de Maan. ( Lees gerust de studie, hun experimentele setup op pagina 2 is hilarisch.)

Door de gereduceerde zwaartekracht op de Maan, wordt het water vlugger opwaarts gelanceerd, net zoals de zwemmers. Zodoende zijn de golven groter en zijn er meer neerkomende druppels.

Om te zorgen dat het water niet overal wegspettert, ontwerp je het zwembad zodanig dat het water vlug terug spijpelt in het zwembad. Je kan de boord groter maken, maar dan vergal je één van de leukste momenten om het zwembad te verlaten op de maan – namelijk via een Slip ‘N Slide.

Zwemmen op de maan is dus helemaal niet onmogelijk.

Een groot zwembad weegt ongeveer evenveel als 4 Apollo maanlanders. Een volgende generatie ruimteraketten zoals diegene van Elon Musk’s SpaceX Falcon Heavy zou het zeker mogelijk maken om een zwembad aan te leggen in een beperkt aantal reizen.

Misschien is de volgende stap, als je een zwembad op de maan wilt, om Elon musk te bellen en te vragen om een offerte.

Bron: xkcd