10 dingen die je herkent als je in de winter gaat zwemmen

Je hebt cake nodig, een flesje, meer warme kledij dat je je kan voorstellen en vergeet een warme douche.

  1. Zwemmers doorheen het jaar, dragen geen zwempakken. Dat hoort niet.
  2. Je hebt niet genoeg warme kledij. Je hebt meer nodig dan je denkt, na een koude zwempartij. Een thermische fles, een dikke jas, een wollen hoed, een sjaal, handschoenen, … Het ziet er niet stoer uit, maar je zou ze wel eens kunnen nodig hebben.
  3. Zwemschoenen zijn noodzakelijk. Het laat je toe om de koude grond beter te verdragen. Neem geen flip-flops, want die kun je niet onmiddellijk verdragen.
  4. Spring of duik niet in ijskoud water. Wandel er zachtjes in, plons wat en breng je handen onder water. Adem langzaam in en ga voorzichtig kopje onder.
  5. De eerste 2 minuten in het water zijn het ergst. Je lichaam past zich aan, aan de koude schok. Als het nieuw voor je is, kan je in paniek raken. Maar het geeft een apart gevoel, zodra je je lichaam zich aanpast aan de koude.
  6. Koud-water zwemmen gaat niet over het fit worden. Het geeft je een levendig gevoel, die je zelden ervaart. De water-adrenaline rush die je dan beleefd kun je met weinig andere dingen vergelijken. Het is verslavend!
  7. Hou rekening met wat je erna draagt. Als je uit het koud water gaat, moet je je afdrogen, kledij aandoen en jezelf opwarmen. Daardoor ga je je kledij in de juiste volgorde leggen, om deze zo vlug mogelijk aan te doen. Neem geen warme douche erna; dit kan hypothermie veroorzaken.
  8. Warme drank is een vereiste. Cake is dat ook.
  9. Alleen koud-water zwemmers weten wat koude is. Je ziet mensen in dikke jassen, sjalen, … Wanneer ze naar het werk vertrekken in de winter. Ze denken dat het koud is. Jij weet wel beter. Koude is jezelf uitkleden, in 5°C jezelf in het water laten glijden, je huid die brand, roze of blauw uitslaat. Koude shockeert en neemt je adem weg. Koude is beängstigend, opwindend en verbazingwekkend tergelijkertijd.
  10. De vrienden die je ontmoet in het koude water zijn de beste. In je bloot vel in de sneeuw wentelen voor de kick. Ze zijn avontuurlijk, vol levenslust en lachen graag.
Dit bericht is gepost in Sport. Bookmark de link.
 

Gamma van Blinde Vis

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *